Exportera bilder

Det går att exportera bilder från FRENDA Röntgen på tre olika sätt. Använder du Medspace tillkommer ett fjärde alternativ.

Bilder kan exporteras i två olika format, PNG/JPG eller DICOM. Vilket format du bör välja beror på vem som ska ta emot bilden. Ska bilden skickas till någon som inte har ett röntgenprogram bör du välja formatet PNG/JPG. Anledningen till att båda formaten står i samma ruta är att svartvita bilder exporteras i formatet PNG och färgbilder exporteras i formatet JPG. Båda dessa format är väldigt vanliga och kan öppnas av alla som har tillgång till en dator. När du väljer detta format kan du även bocka i "Anonymisera" för att endast inkludera bildtagningsdatumet eller "Bränn in personuppgifter" för att bränna in namn, personnummer och bildtagningsdatum direkt på bilden.

Formatet DICOM är den internationella standarden för att skicka medicinska bilder. Detta format kan öppnas i de flesta röntgenprogram eller i särskilda DICOM-visningsprogram. Väljer du DICOM försvinner valen "Anonymisera" och "Bränn in personuppgifter" och bilden exporteras enligt denna standard.

Exportera en bild

Högerklicka på en bild och klicka på [Exportera]. Välj därefter vilken mapp bilden ska exporteras till, i vilket format den ska exporteras samt bocka i om du vill anonymisera patientinformationen eller bränna in personuppgifter på bilden.

Klicka till sist på [Exportera].

Exportera flera bilder i samma studie

Håll ned Ctrl på tangentbordet och markera de bilder du önskar exportera genom att klicka på dem. Högerklicka på en av bilderna och klicka på [Exportera]. Välj därefter vilken mapp bilderna ska exporteras till, i vilket format de ska exporteras samt bocka i om du vill anonymisera patientinformationen eller bränna in personuppgifter på bilderna.

Klicka till sist på [Exportera].

Export av studier

Klicka på [Exportera] i den övre listen. Markera den eller de studier du önskar exportera genom att klicka på dem eller klicka på [Välj alla] för att markera samtliga studier. Välj därefter vilken mapp bilderna ska exporteras till, i vilket format de ska exporteras samt bocka i om du vill anonymisera patientinformationen eller bränna in personuppgifter på bilderna.

Klicka till sist på [Exportera].