Varför blir bilderna felroterade ibland?

Roteringen på bilderna styrs av vilken rotering som är vald i den aktuella mallen.

Vilken rotering just du ska ha beror på vilken utrustning du använder samt hur den är roterad vid exponering. Vanligtvis ser du ett mönster, till exempel att alla bilder som tas i den mallen är uppochner eller att bilderna på ena sidan alltid blir felroterade. 


Det enklaste sättet att ta reda på vilken rotering det ska vara är att öppna en bild i detaljvyn som du tagit i denna mall, rotera den rätt och klicka på [Detaljer] uppe till höger. Summan av roteringarna är den korrekta roteringen för den sidan. På bilden nedan är summan noll (-90 + 90) och roteringen i mallen bör därför vara 0. Du kan läsa mer om hur du gör ändringar i mallar i artikeln Mallar.I det här exemplet har mallen felaktigt roterat bilden -90 grader och vi har sedan manuellt roterat den 90 grader. 


Tänk på att olika utrustning har olika nollägen på bilderna, därför kan dina ändringar bli rätt med en sensor och fel med en annan om det är olika tillverkare. Det finns två sätt att korrigera för detta. Det ena sättet är att ha särskilda mallar för de olika typerna av utrustning, till exempel att du har rumsspecifika mallar där du justerat roteringen för utrustningen som används i det rummet. 


Det andra sättet är att koppla en rotering till den utrustning där roteringen blir fel. Detta sätt är något mer avancerat att få till men lämpar sig bra när du använder flera olika typer av utrustning på samma rum eller vill hålla antalet mallar nere. Grundprincipen är att du först ställer in roteringarna i mallarna korrekt utifrån en typ av utrustning. Öppna därefter detaljvyn på någon bild som är tagen med den andra typen av utrustning och rotera den rätt. Här bör det genomgående vara samma korrigering som krävs, det vill säga att bilderna alltid blir felroterade 90, 180 eller 270 grader. Öppna "Detaljer" och kontrollera under "Ändringar". Klicka på papperskorgen om det finns en rotering som heter (mall) så att endast dina manuella roteringar finns kvar i listan. När du gör detta kommer bilden att bli felroterad, men det är helt i sin ordning. Observera att om det finns en eller flera ändringar där det står (plugin) låter du dessa vara kvar. Klicka därefter på [Lägg till makro] längst ned och namnge makrot.Gå till sist till Inställningar och "Plugins". Markera utrustningen som du precis skapat ett makro till och klicka på [Koppla makro]. Välj ditt nyskapade makro i listan och klicka på [OK].Vid framtida bildtagningar med denna utrustning kommer bilden att roteras korrekt så länge mallarna har rätt rotering utifrån den andra utrustningen. Skapar du nya mallar ställer du in samma rotering även där.

Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling