Mallar

Varje studie i FRENDA Röntgen bygger på en mall. När du skapar en ny studie väljer du den mall som är mest lämplig för ändamålet, till exempel bitewing eller helstatus. 


Det finns ett antal förkonfigurerade mallar som du hittar via kugghjulet uppe i högra hörnet och "Mallar", men beroende på arbetssätt och behov kan dessa mallar behöva redigeras eller så skapar du helt nya mallar. 

Observera att ändringar i mallar påverkar samtliga användare på kliniken och det kan därför vara klokt att komma överens om vilka mallar som ska finnas, i vilken ordning de ska ligga och så vidare innan du gör ändringar här.INNEHÅLLSFÖRTECKNING


Skapa en ny mall

För att skapa en ny mall klickar du på [Ny mall] nere till vänster. 


Välj vad mallen ska heta och hur många bildceller den ska innehålla från start. När du klickat på [OK] kan du börja redigera mallen. Ta för vana att klicka på [Spara] nere till höger direkt när du gjort anpassningar i en mall.Redigera celler

De tomma bildrutorna kallas för celler. 


När du skapat din mall kan du positionera cellerna fritt genom att vänsterklicka någonstans i en cell och dra den till önskad position. Vill du fylla ut hela arean med cellerna kan du klicka på [Anpassa celler] nere i listen. Du kan omforma cellen genom att antingen dra i ett hörn eller i någon av sidorna, alternativt klicka på [Rotera cell] nere i listen för att rotera cellen. Bockar du i ”Fäst celler mot raster” innan du börjar redigera cellen kommer det övre vänstra hörnet automatiskt att fästa mot de svarta punkterna i bildarean bakom cellerna.

Ett tips om du anpassat en cell och vill ha flera likadana är att kopiera cellen genom att markera den och klicka på [Kopiera cell] nere i listen. Det går även att ta bort en cell genom att markera den och klicka på [Ta bort cell] eller att skapa en helt ny cell via knappen [Ny cell].När du är nöjd med utformningen av mallen kan du fylla i information för respektive cell. Här kan du fylla i ett namn på cellen. Det är även här du ställer in hur bilden ska tas emot från utrustningen genom att ändra i antingen Flip eller Rotera.

  • Flip spegelvänder bilden horisontellt med X och vertikalt med Y
  • Rotering sker medurs med 90 grader för ett kvarts varv, 180 för ett halvt varv, 270 för trekvarts varv och 0 för att lämna roteringen oförändrad.

Nere till vänster i cellen ser du information om hur bilden tas emot i just den cellen.


För att veta vilken rotering som ska anges i respektive cell behöver du kolla hur några nytagna bilder har roterats för att hamna rätt. Gå in i "Detaljvyn" och klicka på "Ändringar" för att se detta. Notera roteringen för respektive bild och använd sedan denna information för att ställa in mallen korrekt. Tanken är att du gör detta en gång för att alla framtida bilder sedan ska roteras korrekt utan något manuellt arbete. Du kan också lägga till vilka tänder du vill ha i den markerade cellen. Tandnumren syns sedan längst ned till höger i cellen.Sätt importordning

Du kan ändra i vilken ordning bilderna ska tas emot från utrustningen, dvs. den ordning som du vanligtvis tar bilderna i. 


Detta gör du genom att klicka på [Sätt importordning] och därefter klicka på respektive cell i den ordning du vill att bilderna ska komma in. Den valda ordningen syns längst upp till höger i cellerna.


Byt ordning på mallarna

Med de två pilarna ovanför mallarna kan du välja i vilken ordning dessa ska visas när du skapar en ny studie. 

Markera en mall och flytta den uppåt eller nedåt med hjälp av pilarna. Mallen längst upp är den som kommer vara förvald när du skapar en ny studie och resterande kommer visas i fallande ordning.Byt namn, radera och kopiera

I listen längst ned finns även alternativ för att byta namn, radera och kopiera en mall. 


Markera en mall i listan och klicka på [Byt namn] för att ändra namnet på mallen, [Radera mall] för att permanent radera mallen för samtliga användare på kliniken eller [Kopiera mall] för att skapa en kopia av den valda mallen. När du kopierar en mall följer all information från cellerna med, så som text, flip/rotering, importordning och tandnummer.

Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling