Senaste Nytt 2021-10-19/20

Här följer några av de nyheter och rättningar i den version av FRENDA Journal och FRENDA Röntgen som levereras 2021-10-19 samt 2021-10-20. 


 

Adressbok

Sökfunktionen i adressboken (Faktura annan betalare samt Remiss) är nu förbättrad och du behöver inte längre söka på första delen i namnet.  


Journal

Färgformatering på Journalrader finns tillgängligt på Redigera journal, samt vid Skriv anteckning


Vi har också ändrat så fokus skall vara textfältet på Redigera och Skriv anteckning (man skall ej behöva klicka i textfältet för att skriva) 


Tidbok

Det är nu möjligt att ångra Utebliven i tidboken genom att högerklicka på tiden.

När man ångrar ett uteblivande försvinner patienten från bevakningslistan, och en rad skapas i journalen.
OBS! Om man lagt på en debitering för uteblivandet behöver man manuellt ta bort detta i patientens ekonomi.

Rapport

Man kan nu filtrera listan "Saknar revision" på Behandlare.Massutskick Brev

Det är nu möjligt att göra massutskick med en fördefinierad brevmall. Dessa utskick skrivs inte ut och hanteras av kliniken utan går alltid via tjänsten för Centralt Utskick för frågor om priser för funktionen hänvisas till frenda.se
eller för PTJ till Intranätet.
För de patienter som önskar avstå från massutskick finns en ny bock under Patient - GrunduppgifterBrevmallar skapas i Word med anpassade taggar enligt: Brevmall med typ: Massutskick

En Brevmall för denna typ av utskick behöver inte innehålla någon anpassning för Kuvert med patientens adresser eller liknande, då alla brev alltid får ett försättsblad där patientens adress hamnar istället.

När en mall är skapad gå till: Kommunikation - Massutskick - Brev - Skapa


Här filtrerar man fram patienter enligt vissa kriterier.


Patienter: Här filtrerar du fram patienter baserat på födelsedatum, patientkategori, eller baserat på vilken behandlare patienten är listad på.
Bokade tider: Här filtrerar du fram patienter baserat på när de har tid bokad i tidboken, ex. Alla patienter som har tid Måndag den 20 November
Du kan även välja alla patienter som har tid bokad hos en särskild behandlare.
Bevakning: Baserat på vilken bevakningslista patienterna finns på.

Revision: Baserat på vilken behandlare patienten har en revision hos. ex: Alla patienter som har en Revision hos Marie

Dessa kan sedan kombineras för att få ut en mer exakt lista. ex. Alla patienter under 24 år som har patientkategorin Parod-patient och finns med på "Avbokat-listan" 


När man tagit fram en lista på patienter som man vill skicka brev till  presenteras dessa i två listorVälj sedan den mall som önskas högst upp i fönstret:


Det går nu att skicka breven genom att klicka på [Skicka Brev]
Du får nu upp en information om vad som debiteras.


I nästa steg får du bekräftelsen och när du är klar töms listan på patienter.Under historik kan man se alla massutskick man gjort. Breven syns även på Patient - Kommunikation - Brev


Behandlingsplan

När man använder behandlingspaket i Behandlingsplanen uppdateras nu Reivisonsdatumet.FRENDA Röntgen


Förhandsgranskning av bilder

Nytt för den här versionen är att man kan välja att låta bilderna komma in förstorat i ett par sekunder när man tar bilden. Detta ställer man in under Inställningar -> Plugins. För att aktivera förhandsgranskningen kryssar man i bockrutan längst ut till höger för respektive plugin. Man kan även justera hur lång tid man vill att bilden ska visas förstorat genom att markera pluginet och sedan klicka på Tidsinställning längst ned till höger. När man


När man tar bilder blir bilden förstorat likt bilden nedan. Man kan stänga ned manuellt genom att klicka på stäng eller på Escape-tangenten. Tar man en ny bild så ersätts den befintliga direkt.


Stöd för 3D-bilder


FRENDA Röntgen har nu stöd för att hantera 3D-bilder. För att importera en 3D-bild högerklickar du i en tom bildcell och väljer ”Importera 3D”

När du importerar en 3D-bild väljer du sedan hela mappen som består av de 2D-bilder som tillsammans utgör din 3D-bild. När den sedan är importerad så visas en av dessa 2D-bilder som en förhandsgranskning på startsidan, och du kan se att det är en 3D-bild genom 3D ikonen i det övre högra hörnet.

 

 

 

När du högerklickar på en 3D-bild så får du upp följande fyra val.

När du exporterar en 3D-bild så kan du göra samma val som tidigare, med tillägget att du kan exportera hela 3D-volymen. Exporterar du i PNG/JPG eller DICOM så exporteras en 2D variant av 3D-bilden.

 

 

För att komma in i detaljvyn så gör du som vanligt och dubbelklickar på bilden (alternativt klickar på detaljvy med bilden markerad eller högerklickar och väljer detaljvy). Du kommer då in i följande vy:

Det som visas ovan är standardvyn som som har VRT (Volume Rendering Technique) som förvalt alternativ i volymkvadranten. De tre andra bilderna är tvärsnitt som delar upp bilderna på olika sätt. Längst upp till höger har vi ett axial-plan (även kallat transversalplan) vars snitt delar upp bilden så att det skapas en ovan- och undersida. Längst ned till vänster finns Sagittalplanet som delar upp bilden på ett sätt som skapar en höger- och vänstersida. Slutligen har vi Koronalplanet vars snitt delar upp bilden i en fram- och baksida.

Volymkvadraten kan visas i följande fyra lägen:

VRT (Volume Rendering Technique) – Genererar en 3D-volym utan att explicit ta ut de geometriska ytorna från den bakomliggande datan.

MPR (Multi Planar Reformatting) – Delar upp bilden i tre ortogonala plan (transversal/axial-, sagittal och koronalplan). Dessa kan konfigureras genom att röra den blåa, röda och gröna linjen i de tre andra kvadraterna. Den röda linjen flyttar Transversal/Axialplanet, den gröna linjen flyttar sagittalplanet och den blåa linjen flyttar koronalplanet.

MIP

Detta sätt att generera 3D-volymen används för att bättre kunna se delar av bilden som har hög densitet

MINIP

I rak motsats mot MIP så genereras här volymen för att bättre kunna se de delar av bilden som har låg densitet

 

När du har volymkvadranten markerad får toppmenyn nedanstående funktioner aktiverade och det du kan göra då är att justera kontrast/ljusstyrka, rotera, panorera och zoom.

När du istället har något av de ortogonala planen markerade så kommer du åt kontrast/ljusstyrka, panorera, zoom, förstoringsglas och sondverktyg.Snabbkommandon

FRENDA Röntgen kan nu styras nästan helt via tangentbordet. Kolla in alla nya snabbkommandon på följande länk: https://support.frenda.se/support/solutions/articles/77000501788-snabbkommandon-frenda-r%C3%B6ntgen

 

Argument till panorama

Det går nu att skicka med personnummer och namn direkt till utrustningen via autoimport-pluginet. Detta gör man under Inställningar -> Plugins -> Markera Autoimport -> Inställningar. Längst ned finns då en ruta där man kan fylla i argumentet.


Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling