CBCT

FRENDA Röntgen har stöd för att importera och visa CBCT-volymer (3D-röntgen). När du importerar en CBCT-volym importerar du en serie 2D-bilder (DICOM) som tillsammans utgör din 3D-bild. I startvyn i FRENDA Röntgen visas en av dessa 2D-bilder som en förhandsgranskning och 3D-ikonen uppe i högra hörnet indikerar att det är en 3D-bild. 

Läs mer här om hur du importerar en CBCT-volym: Importera 3D/CBCT



INNEHÅLLSFÖRTECKNING


Exportera

En 3D-bild går att exportera genom att högerklicka på bilden och klicka på [Exportera]. När du exporterar en 3D-bild kan du göra samma val som vanligt, med tillägget att du kan exportera hela 3D-volymen genom att bocka i 3D. Bockar du i PNG/JPG eller DICOM så exporteras en 2D-variant av 3D-bilden.



Detaljvyn

För att komma till Detaljvyn dubbelklickar du på bilden eller använder snabbkommandot Ctrl + D på tangentbordet med bilden markerad.



Det som visas ovan är standardvyn där alternativet VRT (Volume Rendering Technique) är förvalt i volymkvadranten. De tre andra kvadranterna visar tvärsnitt som delar upp bilderna på olika sätt. Längst upp till höger har vi ett Axial-plan, även kallat transversalplan, vars snitt delar upp bilden så att det skapas en ovan- och undersida. Längst ned till vänster finns Sagittalplanet som delar upp bilden på ett sätt som skapar en höger- och vänstersida. Slutligen har vi Koronalplanet vars snitt delar upp bilden i en fram- och baksida. Volymkvadraten kan visas i följande fyra lägen:

  • VRT (Volume Rendering Technique) - Genererar en 3D-volym utan att explicit ta ut de geometriska ytorna från bakomliggande data
  • MPR (Multi Planar Reformatting) - Delar upp bilden i tre ortogonala plan (Transversal/Axial-, Sagittal- och Koronalplan). Dessa kan konfigureras genom att röra den blåa, röda och gröna linjen i de tre andra kvadraterna. Den röda linjen flyttar Transversal/Axialplanet, den gröna linjen flyttar Sagittalplanet och den blåa linjen flyttar Koronalplanet
  • MIP - Används för att bättre kunna se delar av bilden som har hög densitet
  • MINIP - Används för att bättre kunna se de delar av bilden som har låg densitet


Med volymkvadranten markerad kan du justera kontrast/ljusstyrka, rotera, panorera och zooma i bilden med hjälp av funktionerna i toppmenyn.



Har du något av de ortogonala planen markerade finns funktionerna kontrast/ljusstyrka, panorera, zooma, förstoringsglas och sondverktyg.



Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling