Senaste Nytt 2022-06-07/08

Här följer några av de nyheter och rättningar i den version av FRENDA Journal och FRENDA Röntgen som levereras 2022-06-07 samt 2022-06-08.

Windows 11

Microsoft har påbörjat utrullningen av Windows 11 och de med Windows 10 har fått rekommendationer om uppgradering.

FRENDA supporterar inte Windows 11 ännu. Vi ber er därför avvakta med uppdatering till Windows 11 på de datorer som använder FRENDA tills vi på ett säkert och kontrollerat sätt kunnat testa denna funktionalitet genomgående.

FRENDA Journal

I denna uppdatering har vi fokuserat utvecklingen på kommande större funktioner vilket gör att ingen ny funktionsutveckling för FRENDA Journal levereras i denna uppdatering. Det blir nu ett uppehåll över sommaren med uppdateringar och nästa uppdatering kommer i September månad.

FRENDA Röntgen

Ändring av hur nästa bildcell väljs

I denna version gör vi om ordningen för hur nästa bild väljs automatiskt av programmet. Tidigare valdes nästa bildcell till den lediga med lägst nummer (se exempel nedan).

I den nya versionen väljs istället nästa lediga cell (se exempel). Istället för att välja bildcell ett som tidigare väljs nu nästa lediga med cell med ett högre nummer än den vi tagit bilden i, vilket i exemplet blir bildcell sju.

Tar man bilden i den bildcell med högst nummer i mallen (18 i exemplet nedan) så kommer den att gå till bildcell ett, alternativt den cell med lägst nummer som är tillgänglig.

Anledningen till denna ändring är den feedback vi fått från många användare som sett detta som en anledning till att man behövt byta cell manuellt oftare. På det här sättet hoppas vi att vi minskar antalet klick och ser till att ni kan spendera mindre tid vid datorn under bildtagningen.

Antal studier som visas när man öppnar en ny patient

I takt med att FRENDA Röntgen växer ser vi fler och fler exempel på patienter som har väldigt många studier, vilket blir en belastning för programmet och kan göra det långsammare. Vi introducerar därför nu en funktion som automatiskt visar de 10 senaste studierna när man tar upp en ny patient. Vill man se bilderna som tidigare så klickar man bara Visa alla för att få tillbaka den vy som fanns tidigare där man ser alla bilder på patienten.

Skärpa

Ett nytt bildförbättringsverktyg finns nu direkt under menyn Ändra. Detta verktyg heter Skärpa.

När man klicka på symbolen Skärpa får man upp ett fönster där man kan variera skärpan mellan -100 och 100. Utgångsläget är noll vilket inte påverkar bilden.

Tanken med detta verktyg är att komplettera de verktyg som finns idag med ett lite enklare verktyg än de som redan finns sedan tidigare under fliken avancerad. Det verktyg som tidigare hette skärpa finns kvar som tidigare under Ändra -> Avancerat men heter nu istället Skärpa - avancerad.

Ny sensor – Acteon Sopix

Vi har tagit fram stöd för sensorn Acteon Sopix som kommer att börja säljas under hösten på den svenska marknaden. Den är hittills bara testad av oss internt på utvecklingsavdelningen på FRENDA i samarbete med tillverkaren, så nästa steg blir att testa det ihop med någon mottagning i verkligheten också. Har ni köpt den sensorn eller funderar på att köpa den så kan ni höra av er till support@frenda.se så ser vi till att ni får in den med rätt bildkvalitet i FRENDA Röntgen också.

Nytt plugin för Schick by Sirona (SchickCDR i FRENDA Röntgen)

Vi har märkt av en del feedback kring bristande bildkvalitet med några varianter av Schick och Sirona sensorer. Vi har därför tagit fram en ny algoritm för hur beräkningen av bilden ska ske ifrån Schick- och vissa Sironasensorer (XG Supreme och XG Select). Denna lösning är i form av ett helt nytt plugin vilket innebär att det inte påverkar några användare i dagsläget. Tanken är att testköra detta på ett antal kliniker under sommaren för att sedan kunna rulla ut det på bred front längre fram.