Installationsanvisning Nyinstallation

Läs igenom instruktionen i sin helhet innan installationen påbörjas!

Vid minsta osäkerhet kring installationsprocessen, kontakta den lokala teknikern för hjälp.

Säkerställ att datorn uppfyller systemkraven, läs mer här

För dig inom Praktikertjänst AB som omfattas av KGIT (KoncernGemensamIT):

Tänk på att en hemdator (köpt på egen hand) inte omfattas av uppdraget för KGIT och det finns därmed ingen teknisk support att tillgå för dessa datorer vare sig hos IT-supporten på PTJ, Iver eller hos oss på FRENDA.

Installation av FRENDA

Installationen av FRENDA sker med tre olika filer och installationsordningen är viktig.

Installationsfilen (fil 1) är gemensam för alla kundgrupper

Övriga filer (fil 2 och fil 3) är olika för olika kundgrupper, Praktikertjänst har andra filer än övriga kunder.

OBS! Var noga med att välja rätt fil för rätt kundgrupp, annars kommer inte installationen att fungera.

Fil 1: Installationsfilen för FRENDA (samma fil för alla kundgrupper).

Ladda ner Fil 1 (FRENDA.Klient.exe)

Fil 2 och 3 för Praktikertjänst:

Ladda ner Fil 2 (FrendaJournal_PTJ_1.91.2.exe)

Ladda ner Fil 3 (FrendaJournal_PTJ_AllUsers_1.91.2.msi)

Fil 2 och 3 för Övriga:

Ladda ner Fil 2 (FrendaJournal_1.91.2.exe)

Ladda ner Fil 3 (FrendaJournal_AllUsers_1.91.2.msi)

Följ instruktionen nedan noga.

Steg 1 (Fil 1)

FRENDA.Klient installerar en rad saker som behövs för att köra FRENDA – NetidMSI:er för röststyrning, COM-objekt för koppling till betalterminal m.m.

Installera FRENDA.Klient.exe – välj Kör som administratör

Steg 2 (Fil 2)
FrendaJournal installerar själva programmet.
Installera FRENDAJournal – välj Kör som administratör

FrendaJournal öppnas nu i helskärmsläge och en progress syns:

När denna progress är klar öppnas FRENDA
Stäng ned programmet på krysset och gå vidare till nästa steg.

Steg 3 (Fil 3)

Installera FrendaJournal_AllUsers.
Dubbelklicka på filen.

En Fråga kan nu dyka upp,
"Tillåter du den här appen gör ändringar på din enhet"
Välj Ja.
Därefter installeras de nödvändiga filerna, när rutan stängs kan FRENDA börja användas.

Följande ikon finns nu på skrivbordet:

Använd den för att starta FRENDA.

Uppstår problem?

Ett vanligt problem är att när FRENDA är installerat och man klickar på ikonen för att starta programmet så händer ingenting.
Om så är fallet, ladda hem filen vcredist_x86 i länken nedan, välj English och installera filen som administratör.
Kvarstår problemen, kontakta din lokala tekniker för hjälp.
VCREDIST_X86