Senaste Nytt 2020-04-22

Här följer några av nyheterna och rättningarna i den version av FRENDA och FRENDA Röntgen som levereras 2020-04-21 samt 2020-04-22 för FRENDA PTJ. Längre ned finns även information om det plattformsbyte som FRENDA kommer genomföra.

Journal

En bugg för filtrering av positionsförflyttade tänder är nu rättad och en positionsförflyttad tand skall nu visa info om tanden som en gång satt i positionen men som är borta, samt info om tanden som flyttat in på denna position.

Remiss

Remissnummer skrivs nu ut på alla sidor i en remiss, för att undvika förväxling av dessa vid utskrifter:

FRENDA Plattformsbyte
Arbetet med plattformsbytet av FRENDA är nu i slutfas och vi beräknar inom någon vecka ha första piloterna igång.
Vi kommer hålla er uppdaterade när utrullning av nya FRENDA påbörjas, och vad som krävs av er på klinikerna.
Med den nya plattformen kommer det finnas möjlighet att ansluta till Swish.

FRENDA Röntgen

Röntgen – Visa/Dölj annoteringar

Det är numera möjligt att dölja annoteringar via knappen Visa/Dölj annoteringar. På så sätt kan man behålla anteckningar på bilden utan att den stör bilden.

Röntgen – Stöd för virtuella enheter

Det går nu att använda sig av pluginsen Autoimport och Mappimport från virtuella enheter, dvs enheter som inte skapar en enhetsbeteckning. Man kan nu alltså koppla en smartphone eller en systemkamera och få den att fungera ungefär som en sensor gör, alltså så att bilderna kommer in direkt i FRENDA Röntgen när man tar bilden. Detta gör man genom att peka ut minneskortet till utrustningen via inställningshjulet -> Plugins -> Autoimport/mappimport Inställningar. Under inställningar kan man även välja ifall man vill att bilderna ska kopieras eller flyttas från minneskortet. Autoimport bevakar förändringar i den utpekade katalogen när har den igång och stoppar in bilderna i FRENDA Röntgen direkt de tas. Mappimport skickar in alla bilder som finns i den utpekade mappen i FRENDA Röntgen när man trycker på knappen.

Röntgen – Problem med att bränna in personuppgifter på vissa bilder

Förut hade vi problem att få in personuppgifterna på vissa typer av bilder. Det är nu åtgärdat.

Röntgen – Export av hela studier

Bredvid knappen Importera finns nu en knapp som heter Exporter. Genom att trycka på den kan man exportera hela studier. Det finns även en knapp för att välja alla studier på patienten på en gång. Annars väljer man studier genom att klicka på dem. I övrigt fungerar den likadant som den exportfunktion som finns via högerklick.

Röntgen – Kunna expandera flera studier

Man kan nu visa bilderna från flera studier samtidigt genom att trycka på pilen till höger om namnet. På så sätt kan man se flera bilderna utan att öppna studien. För att fälla in studien igen trycker man bara på pilen igen. Den studie man har öppen är markerad med en vit ram.

Röntgen – Flytta bilder mellan studier

Det är nu möjligt att flytta bilder enkelt mellan olika studier genom att dra dem från en expanderad studie och in i den studien man har öppen. På så sätt kan man även helt tömma en studie och därefter ta bort den.