Parodjournal

I parodjournalen registreras allt som har med parod att göra såsom, fickstatus, plack, blödning, pus, gingival retraktion och tandsten.
Registreringen kan ske med mus och tangentbord eller via röststyrning. Parodjournalen ger också möjligheten att skriva journal och debitera direkt via parodjournalen.

1. Påbörja registrering genom att välja antal ytor som ska mätas
  2. Klicka på [Ny] eller kopiera en tidigare mätning som finns under [Historik]
  3. Inmatning sker i det högra fältet vid sidan om grafiken
  4. För att byta yta, klicka på ”Enter”-knappen. För att byta tand , klicka på +/- och för att byta inmatningstyp, klicka på kommatecknet.
    OBS! För att kunna använda dessa snabbkommandon krävs att man har en numerisk del på tangentbordets högra sida.
    Det är också möjligt att navigera med endast musen genom att klicka på tanden man vill registrera på, samt vilken inmatningstyp (Fickdjup,plack etc.) man vill registrera.
    Giltiga värden för de olika inmatningstyperna finns om man klickar på frågetecknet för respektive inmatningstyp.
  5. Det är möjligt att pausa och öppna upp en mätning när man själv vill, för att fortsätta en påbörjad registrering. När man gör detta kommer det datum som mätningen avslutas vara det datum som anges för registreringen.
    Exempel: En patient med svårigheter att gapa behöver 4 tillfällen för att göra ett komplett fickstatus. Efter de första 3 besöken pausar man registreringen, och när det 4:e besöket är klart klickar man på avsluta.
    Det datum som registreringen får är datumet för det 4:e besöket.
  6. När du klickar på [Stäng] skapas automatiskt ett Plack- och gingivalindex som visas i listen ovanför.

Översikten i parodjournalen visar:
Fickdjup med staplar
Furk med romerska siffror vid roten
Mobilitet med två pilar vid tandkronan
Blödning med en bloddroppen på roten
Plack med en grön del av cirkel baserat på vilka ytor
Supragingival tandsten lika som ovan med Ljusblå färg

Subgingival tandsten  lika som ovan med Lila färg

Kriterierna för de olika mätningarna visas när man trycker på frågetecknet

Jämföra olika registreringstillfällen

För att jämföra olika registreringstillfällen genom att klicka på knappen [Jämför] det som jämförs är dagens mätning med den mätning som väljs i historiken, de fickdjup som har förbättrats visa nu i grönt, de som har försämrats visas i rött och de oförändrade är svarta

Registrera daganteckning, tillstånd och åtgärd

Registrera daganteckning, tillstånd och åtgärder direkt från Parodjournalen genom att högerklicka på knappen [MUN] i mitten.

För att registrera karies, fraktur eller liknande kan journalen fällas fram genom att klicka på den lilla svarta pilen högst upp i fältet:

Plack och Gingival index
Vid stängning av mätningen räknas PI och GI ut automatiskt.
Detta baseras på om det finns något registrerat eller ej och inte på det separata värdet.