Privata mottagningar - säker inloggning i FRENDA med mobilt Bank-ID eller e-tjänstekort

För att säkert kunna logga in och använda FRENDA används antingen mobilt Bank-ID eller e-tjänstekort. Det är även möjligt att kombinera mobilt Bank-ID och ett SITHS-kort. Ett flertal regioner kräver inloggning via SITHS-kort för inrapportering av barn-/ungdomstandvård och nödvändig tandvård. 


Identifieringstjänsten SITHS är en säkerhetslösning för stark autentisering vid inloggning i e-tjänster. Katalogtjänsten HSA är en viktig källa för behörighetsgrundande information vid inloggning i olika itsystem.


Det finns HSA ombud som hjälper till och ser till att


- vårdgivaren och klinikerna finns upplagda i HSA-katalogen

- anställda får personliga HSA-id och SITHS/Efos-kort

- vårdgivaren kan beställa digitala funktionscertifikat för att kommunicera med Försäkringskassan

 

Du kan välja vilken ombudstjänst du vill. En rekommendation från FRENDA är Svensk e-identitet då de är godkända av SKL-ägda Inera AB samt kan hjälpa till med både SITHS och HSA.


Användaren behöver även ha behörigheter tilldelade i FRENDA för att kunna logga in i FRENDA. Behörigheter tilldelas av verksamhetsansvarige via Inställningar - Resultatenhet - Behörigheter i FRENDA.


För att använda mobilt Bank-ID

I och med att mobilt Bank-ID är en personlig legitimationshandling som används i tjänsten behöver ett tilläggsavtal mellan vårdgivaren och FRENDA tecknas. Det är vårdgivaren som bestämmer om det är tillåtet att logga in med mobilt Bank-ID då det är att räkna som en personlig identitetshandling. När avtal är påskrivet och behandlat aktiveras funktionen för kliniken. 


För beställning och prisförfrågan mejla sales@frenda.se.

För mer information läs mer här.


Kontakta HSA-ombud t ex Svensk e-identitet för att anslutas till HSA för vårdgivare och klinik samt beställa digitalt funktionscertifikat. 


För att använda e-tjänstekort

För att använda e-tjänstekort för att logga in i FRENDA behöver ni använda identifieringstjänsten SITHS samt vara anslutna till katalogtjänsten HSA.


Kontakta HSA ombud t ex Svensk e-identitet.

 Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling