Systemkrav och utrustning

Det är viktigt att ni använder rätt datautrustning/hårdvara för att FRENDA ska fungera på bästa sätt. Behöver ni stöd med detta kontakta er lokala tekniker.

Systemkrav:
Intel Core i3 (generation 8 eller uppåt, alltså 4 kärnor) eller motsvarande/bättre
8 GB RAM
Skärm 23" (eller större)  samt minsta upplösning 1920-1080. För optimal upplevelse rekommenderas en bildskärm av bättre kvalitet med en så kallad IPS, PVA paneltyp istället för TN. Ju större/bättre skärm du har desto bättre blir upplevelsen.

Mjukvara:

• Om du inte har Windows 10, säkerställ att minst Microsoft .NET 4.5 finns på datorn (finns med automatiskt om du har Windows 10). Installationsfil skickas till dig/din tekniker i samband med att du startar

Internetuppkoppling:

FRENDA kommunicerar över internet och ställer krav på att din router och brandvägg fungerar korrekt. Du bör använda dig av produkter som håller bra kvalitet och som är anpassade för företagsanvändning. Nedan följer riktlinjer för internetuppkoppling för FRENDA som du bör följa. Man måste även ta hänsyn till vilka övriga bandbreddskrävande tjänster man använder, exempelvis Spotify eller TV-streaming.

Antalet samtidiga användare nedan avser hur många användare som faktiskt använder internet samtidigt.

• 1-4 samtidiga användare minst 5/5 Mbit
  • 5-10 samtidiga användare minst 10/10 Mbit
  • 10 och fler samtidiga användare minst 100/50 Mbit

En rekommendation är att använda en router med redundans för internetanslutningen. FRENDA kan då köras via 3G/4G om internetanslutningen skulle gå ner. I första hand bör FRENDA köras över en fast anslutning via kabel (t ex via fiber eller koppar).

Betalterminal
För kassakoppling så stödjer vi terminaler från Nets och Bambora (iCT250 ,IPP350 samt Lane3000)

Kvittoskrivare
Samtliga kvittoskrivare som kopplas till datorn fungerar med FRENDA. Vi rekommenderar Epson, Star och Citizen.

Röststyrning
Samtliga headset som kopplas till datorn och har en mikrofon fungerar. Vi rekommenderar Jabra Evolve 65 UC mono då de har brusreducering, är trådlösa och har testats med vår röststyrning.

Inloggningskort
I samband med din uppstart av FRENDA får du instruktioner för hur du beställer och aktiverar ditt kort.

Kortläsare
Kortläsare går att införskaffa från din IT-leverantör. Vi rekommenderar kortläsare från Omnikey

Specifikation hårdvara för kunder inom Praktikertjänst

I samband med införandet av Koncerngemensam IT (KGIT) inom Praktikertjänst uppmanar vi alla våra kunder att utöver FRENDAs systemkrav även att kontakta KGIT hos Praktikertjänst vid eventuell ny hårdvara som behöver införskaffas.

Kontaktuppgifter till KGIT:
Mejladress:
kgit@ptj.se
Telefon: 010-128 44 00, knapp val 2, därefter knappval KGIT.