Mäta

För att mäta i en bild behöver du först göra en kalibrering. Detta gör du genom att klicka på knappen "Kalibrera" som ligger längst till höger under [Mäta] uppe i listen.



Håll ned vänster musknapp och dra mellan två punkter i bilden där avståndet är känt. Det behöver alltså finnas ett objekt i bilden där du vet den verkliga längden. När du släpper musknappen dyker ett fönster upp. Ange längden på objektet i millimeter och klicka på [OK]. Om du vill använda denna kalibrering som en generell kalibrering för andra bilder bockar du i rutan "Använd som generell kalibrering för denna bildtyp". Du kan läsa mer om det längre ned.



Nu är det möjligt att mäta i bilden. Klicka på "Mätverktyg" som ligger längst till vänster under [Mäta] och dra mellan två punkter för att mäta längden. Det går även att mäta en vinkel genom att välja "Vinkel" och först dra ett streck, därefter klicka och hålla ned vänsterklick på nytt och mäta ut vinkeln. 



Generell kalibrering

Funktionen Generell kalibrering möjliggör mätningar på bilder utan att behöva göra en ny kalibrering för varje bild. Du gör kalibreringen precis som ovan men bockar även i rutan "Använd som generell kalibrering för denna bildtyp" innan du klickar på [OK]. Observera att detta alternativ endast finns när det finns tillräcklig information i bilden.



Nu kommer samtliga mätningar som görs på bilder av denna bildtyp, dvs bilder tagna med samma utrustning på en lika stor yta (sensor eller bildplatta), att använda denna kalibrering. Nästa bild tagen med samma utrustning kommer alltså inte längre att kräva en kalibrering, utan du kommer då kunna mäta direkt i bilden utan att kalibrera. Denna typ av mätning är tänkt att vara betydligt enklare att använda sig av, men den ställer också högre krav på hur du har strålkällan riktad vid bildtagningen. 

Det är därför viktigt att du är noggrann med att ta bilderna helt ortoradiellt, både när du tar bilden du skapar den generella kalibreringen på och när du tar bilder som du  kommer vilja mäta på. Eftersom denna mätning introducerar den möjliga felkällan kring den fysiska bildtagningen så dyker det upp en röd text uppe till vänster ifall det finns en mätning gjord på bilden som är baserad på en generell kalibrering.



Denna kalibrering ersätter inte det andra sättet att kalibrera på, utan du kan alltid kalibrera utifrån något i bilden som du vet den verkliga längden eller bredden på. Det går naturligtvis bra att kombinera båda sätten. Använder du dig av mätningar som en approximation eller ett estimat är den generella kalibreringen smidigare, medan en kalibrering på varje ny bild är bäst när du vill vara helt säker på att mätningen är korrekt.

Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov

010-128 54 60 support@frenda.se Fjärruppkoppling