Ominstallation/Uppgradering av FRENDA

Be er lokala tekniker om hjälp
Våra systemkrav förblir de samma trots denna uppdatering och finns
här

Läs igenom instruktionerna hela vägen innan ni börjar!
Om datorn ni installerar på är er receptionsdator där betalterminalen sitter,  kontakta vår support för hjälp.
Knappar ni manuellt på er betalterminal kan ni bortse från att kontakta supporten för detta.

En ominstallation eller uppdatering av FRENDA är nödvändig om man använder en gammal version av FRENDA (lägre än 1.72), detta kan kontrolleras genom att i FRENDA gå till
Inställningar->Om

Installation av FRENDA

Installationen av FRENDA sker med tre olika filer och installationsordningen är viktig.
Den första filen är densamma för alla kunder. Ladda ner Fil 1

De övriga filerna skiljer sig för Praktikertjänst och inte Praktikertjänst.
OBS! Var noga att välja rätt fil annars fungerar ej installationen:

Är du Praktikertjänst ? Ladda ner Fil 2 (FrendaJournal_PTJ_1.91.2.exe) och Fil 3 (FrendaJournal_PTJ_AllUsers_1.91.2.msi)

Är du inte Praktikertjänst ? Ladda ner Fil 2 (FrendaJournal_1.91.2.exe) och Fil 3 (FrendaJournal_AllUsers_1.91.2.msi)

Följ instruktionerna nedan noga.

Steg 1

Innan ni kan uppgradera eller ominstallera måste ni avinstallera tidigare version av FRENDA
Detta gör ni i Kontrollpanelen - Program och funktioner på er dator.Se till att avinstallerar samtliga filer som heter FRENDA Journal. Om ni använder FRENDA Röntgen, låt den vara.

Steg 2 (Fil 1)

FRENDA.klient  installerar en rad saker som behövs för att köra FRENDA – NetIDMSI:er för röststyrning, COM-objekt för koppling till betalterminal m.m

Installera FRENDA.Klient 1.72.exe – välj Kör som administratör

Steg 3 (Fil 2)
FrendaJournal installerar själva programmet.
välj Kör som administratör

FrendaJournal öppnas nu i helskärmsläge och en progress syns:

När denna progress är klar öppnas FRENDA
Stäng ned programmet på krysset och gå vidare till nästa steg

Steg 4 (Fil 3)

Installera FrendaJournal_AllUsers.
Dubbelklicka på filen.

En fråga kan nu dyka upp,
"Tillåter du den här appen att gör ändringar på din enhet"
Välj Ja.
Därefter installeras de nödvändiga filerna.
Observera att ni nu har en ny ikon på skrivbordet:
Det är denna som används för att använda FRENDA.
Installationen är färdig och ni kan nu använda FRENDA.

Ni kan nu ta bort er gamla FRENDA ikon då den inte längre kommer fungera.
Den gamla ikonen ser ut såhär:

Det nya FRENDA är ej beroende av er webbläsare längre utan körs som ett eget program på datorn.

Har ni problem?

Ett vanligt problem vi ser är att när man installerat FRENDA och klickar på ikonen så händer ingenting.
Om så är fallet kan ni ladda hem filen vcredist_x86 i länken nedan, välj English  och installera filen som administratör.
Kvarstår problemen kontakta er lokala teknikniker
VCREDIST_X86