Privata mottagningar - säker inloggning i FRENDA med mobilt Bank-ID eller e-tjänstekort

För att säkert kunna logga in och använda FRENDA används antingen mobilt Bank-ID eller e-tjänstekort. Det är även möjligt att kombinera mobilt Bank-ID och ett SITHS-kort. Ett flertal regioner kräver inloggning via SITHS-kort för inrapportering av barn-/ungdomstandvård och nödvändig tandvård.

Identifieringstjänsten SITHS är en säkerhetslösning för stark autentisering vid inloggning i e-tjänster. Katalogtjänsten HSA är en viktig källa för behörighetsgrundande information vid inloggning i olika itsystem.

Det finns HSA ombud som hjälper till och ser till att

- vårdgivaren och klinikerna finns upplagda i HSA-katalogen

- anställda får personliga HSA-id och SITHS/Efos-kort

- vårdgivaren kan beställa digitala funktionscertifikat för att kommunicera med Försäkringskassan

Du kan välja vilken ombudstjänst du vill. En rekommendation från FRENDA är Svensk e-identitet då de är godkända av SKL-ägda Inera AB samt kan hjälpa till med både SITHS och HSA.

Användaren behöver även ha behörigheter tilldelade i FRENDA för att kunna logga in i FRENDA. Behörigheter tilldelas av verksamhetsansvarige via Inställningar - Resultatenhet - Behörigheter i FRENDA.

För att använda mobilt Bank-ID

I och med att mobilt Bank-ID är en personlig legitimationshandling som används i tjänsten behöver ett tilläggsavtal mellan vårdgivaren och FRENDA tecknas. Det är vårdgivaren som bestämmer om det är tillåtet att logga in med mobilt Bank-ID då det är att räkna som en personlig identitetshandling. När avtal är påskrivet och behandlat aktiveras funktionen för kliniken.

För beställning och prisförfrågan mejla sales@frenda.se.

För mer information läs mer här.

Kontakta HSA-ombud t ex Svensk e-identitet för att anslutas till HSA för vårdgivare och klinik samt beställa digitalt funktionscertifikat.

För att använda e-tjänstekort

För att använda e-tjänstekort för att logga in i FRENDA behöver ni använda identifieringstjänsten SITHS samt vara anslutna till katalogtjänsten HSA.

Kontakta HSA ombud t ex Svensk e-identitet.