Röststyrning Parodjournal

I FRENDA kan du röststyra din parodregistrering.

Röststyrningen ingår i FRENDA utan extra debitering. Det som behöver införskaffas är ett headset. Vi rekommenderar Jabra Evolve 65 (sladdlös).

För att komma igång med röststyrningen i FRENDA krävs en installation på de datorerna som röstsyrningen ska användas på, om ni skaffade FRENDA på kliniken efter November 2017 så skall denna installation redan vara gjord på era datorer.

Om så inte är fallet så görs denna installation av er lokala tekniker. Innan ni kontaktar supporten för aktivering av röststryning i FRENDA, se till att er lokala tekniker har installerat ert headset på datorn ni avser använda det på.

Röstinmatning i Parodjournalen

1. Öppna Parodjournalen, välj antal inmatningsytor och starta registreringen genom att klicka [Ny] eller kopiera en tidigare registrering.
  2. Klicka därefter på [Starta röstinmatning]. Under pågående röstregistrering antar grafiken en gräddvit nyans.
    1. För att få röstfeedback under registreringen ge kommando: RÖST PÅ
    2. Välj inmatningstyp genom att säga: Fickdjup, Blödning, Pus, Plack, Tandsten Gingivalretraktion/Retraktion eller Furkation/Furk.

3. Ange tandnummer. Det går även att säga flera tänder med att säga ”till” mellan två tandnummer t.ex. 17 till 14.
    4. Välj yta, t.ex mesialt, distalt eller mesiobuccalt, distolingualt, beroende på antal inmatningsytor.
    5. Ange värde: 1-18

Man behöver inte upprepa inmatningstyp eller tandnummer när man har påbörjat en inmatning.

Mobilitet registreras med Tandnummer-Mobil/Mobilitet-Värde (1-3)

Övriga kommandon
      Stopp/stoppa/stäng = Stoppar programmet från att lyssna på röstinmatningen
      Ångra = Ångra senaste inmatning. Kan upprepas för att backa inmatningar
      Paus/pausa = Programmet slutar lyssna på vad man säger (men kommer reagera på start/starta
      Start/starta = Programmet börjar lyssna efter det att man har pausat
      Röst på/röst av = Slår på/slår av röstfeedback